Vés al contingut

El Parlament de les Dones

  El Parlament de les Dones

  Núria Viñas Llebot, Barcelona 14 de Desembre 2023

  El Juliol del 2019, i per primer cop en la historia democràtica del nostre país, es va aconseguir presentar una Declaració unitària i consensuada per tots els Grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya i per els diferents grups de treball que formen part del Consell Nacional de Dones de Catalunya,  que representa a mes de 450 Entitats i Associacions de Dones del nostre País.

  L’objectiu era estrènyer vincles i consolidar complicitats, mostrant un compromís comú amb relació a la situació de les dones a la nostra societat, facilitant la participació de les entitats de dones del CNDC en l’agenda política del país, amb propostes i eines que els grups parlamentaris puguin assumir en l’elaboració de les lleis, la reforma de les ja existents i les pràctiques del dia a dia de la institució.

  Arrel d’aquesta actuació, impulsada per les diputades i representants de les entitats feministes, la Cambra catalana va està reconeguda com a Parlament sensible al gènere a nivell internacional.

  I per l’Institut Europeu per la Igualtat de Gènere (EIGE) com a exemple de bona pràctica.

  WhatsApp Image 2023-11-24 at 16.51.37

  Certament no va ser una Declaració al gust de totes, però es va  iniciar una nova etapa de diàleg, i el que es mes important de consens. Aconseguir que les Diputades, que ens representen i proposen  les lleis, coneguin de primera mà, i a traves del Consell Nacional de Dones de Catalunya, el que senten i pensen les dones del seu País, es vital per fer realitat les seves propostes.

  Es totalment necessari una aproximació del poder governamental amb la ciutadania, a fi de entendre millor, i cerca les solucions adients a cada situació. Comunicar, parlar, negociar, arribar a acords.

   

  El Parlament de les dones a estat  una iniciativa conjunta del Grup de Treball en Equitat de Gènere del Parlament de Catalunya i el Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) amb un tema unitari:

  “Per una Catalunya sense cap tipus de violència contra les dones i les nenes”

  5 Grups de treball representats per Diputades de diferents grups parlamentaris i per membres d’Associacions i Entitats de Dones del Consell Nacional de Dones de Catalunya, van elaborar una declaració que va ser presentada en el Ple del dia 24 de novembre del 2023.

  1.Violències en l’àmbit digital, violència mediàtica i política contra les dones 

  2. Violències contra la salut i violència obstètrica

  3. Vulneració de Drets Sexuals i Reproductius

  4. Perspectiva interseccional de les violències masclistes per edat, capacitat, origen, ètnia, orientació o expressió de gènere, classe social o origen.

  5. Violència institucional

  El Parlament de les dones representa un acte important, però més enllà d’aquest fet i que ho celebrem, cal que no es quedi només en això.

  Ens cal un compromís per part de tots els diputats i diputades del nostre Parlament, per seguir treballant en el compliment de les propostes presentades.

  Només ho aconseguirem amb la unió de totes les dones que ens representen tant en l’àmbit polític com associatiu.

  Hem portat al Parlament, totes les inquietuds, reivindicacions, propostes, de les dones que viuen al nostre país. Des del poble més petit i llunyà, fins a la ciutat més poblada i més gran. I aquesta és l’oportunitat que hem d’aprofitar.

  Tenir un instrument, una entitat com és el CNDC que ens representa en un espai de diàleg per totes les dones, i per totes les ideologies i formes de pensar.

  Moltes de les que vàrem lluitar pels drets de les dones els anys 70, seguim al peu del canó, però amb més dones al nostre costat, que ja han pres el relleu i el protagonisme de la nostra lluita, per un món millor i lliure de violències contra les dones.

  Cal confiar en elles, representen el nostre futur, són les feministes d’avui, que seguin les nostres passes, arribaran molt més lluny d’on nosaltres hem arribat.

  Cal fer més Parlaments de les dones, però també més actes, on hi siguem totes representades, perquè tenim més punts en comú que diferències.

  Ja vindrà el moment de reivindicar les diferències.

  Ara al meu entendre toca, unir els punts en comú, i aconseguir un moviment feminista plural i unitari, amb el compromís dels homes que comparteixen els nostres objectius, i que cada cop són més nombrosos.

  La nostra riquesa, la nostra força, està a arribar a acords i és com podrem influir involucrar comprometre implicar i tants altres adjectius com vulgueu.

  Hem de treballar pels drets laborals de les dones pels drets econòmics, per la pobresa de les dones, per les dones grans soles, les dones jubilades, les dones en el món rural, les dones migrades, les dones autònomes, les dones treballadores, les dones professionals, les dones a l’atur, les dones maltractades, les dones amb disfunció, les dones en discapacitat, les dones del LGTBI, les dones Trans, les dones joves.

  Pels Drets a la salut de les dones, a la no discriminació per raó de sexe.

  Ens cal un Feminisme interseccional, plural i inclusiu, per arribar a tots i a totes.

  Crec per sobre de tot amb la força de les dones, i que quan ens posem d’acord, som imparables, i la nostra força es multiplica.

  I aquí està la clau, Unides i Fortes. Amb punts comuns per iniciar el canvi.

  Estic convençuda que ens posarem d’acord.

  I que aconseguirem fer molts més Parlaments de les Dones.

  Els hi devem a les nostres filles a les nostres netes, i al nostre País.