Vés al contingut

Liderar des de la Vulnerabilitat

    Liderar des de la Vulnerabilitat

    Paula Manghi, Barcelona 2 de novembre 2023

    Coach de propòsit i formadora en temes de desenvolupament personal i professional. Participo a l’equip del programa de Mentories per dones emprenedores i faig acompanyament en habilitats i competències a dones emprenedores al programa Aurora de Dones pel Futur.

    Avui parlarem de com liderar des de la vulnerabilitat, que no és un tema senzill amb tota la pressió i competència en la que vivim en el context laboral. De què és la vulnerabilitat, les reptes del lideratge, una mica d’autoreflexió entre totes, perspectives per a liderar amb vulnerabilitat i si arribem, alguns exemples.

    VULNERABILITAT

    No es tracta de guanyar o perdre, és tenir valentia d’exposar-se quan no pots controlar el resultat.

    Que no significa que siguis sincera, és a dir, que exposis la teva vida en un context no segur, o que no siguis impulsiu, o que no pensis en les conseqüències dels que t’envolten. Significa que soltis el resultat i actuïs segons els teus principis, que defenguis qui ets, que t’animis encara que no sàpigues què passarà.

    DESAFIAMENTS D'UN LÍDER

    I els menciono com a desafiaments perquè tenen tot un treball previ a aconseguir aquestes característiques, l’experiencia, les proves, els errors porten una persona a assolir el que necessita per ser un líder.

    Ser audaç → És poder animar-se a anar més enllà de lo conegut.

    Ser productiu → Aprofitar el temps.

    Ser responsable → Poder aconseguir els objectius amb els recursos disponibles.

    Ser emprenedor/a → Aquí tenim uns dels principals conflictes, que és pensar que em veuran empoderat si estic perfecta, o estic bé constantment o que puc amb tot. Som humans i la nostra humanitat ens fa més propens, intensificar els vincles de confiança amb les persones que treballo.

    Ser divers → Obrir-se a altres perspectives, ser inclusiu, desenvolupar feedbacks constructius, completar les diferents formes de treball segons les situacions i les habilitats de cada persona.

    Ser empàtic/a → Posar-se al lloc de l’altre, entendre, comprendre, acceptar.

    Aquí us invito a reflexionar amb la pròpia experiència per trobar les teves parts vulnerables i apropar-se al teu líder des del seu lloc:

    • Quins són els teus innegociables?
    • Quins són els teus punts forts?
    • Quan els vas aprendre?
    • Quin repte vas compartir i millor et va sortir?
    • Que et connecta amb els altres?
    • Què vas soltar i vas guanyar una resposta?

    Per ser audaç pensar des d’un punt de vista fora de la caixa, utilitzar recursos del passat en situacions presents, errors, on vam tenir mals resultats i com ens vam sortir d’allò.

    Per ser productiu des de la vulnerabilitat s’ha de demanar ajuda, aprendre a delegar el que no sé fer o si algú ho fa millor que jo.

    Per ser responsable s’ha de comunicar a l’equip que es necessita, i fer que tots remin cap al mateix objectiu. Accepta sol el que realment pots agafar. No diguis que sí sinó pots com si fossis un superheroi. Això permet ser responsable amb el que facis, soltar el que no pots abordar.

    Per empoderar-se s’han de celebrar els canvis, que moltes vegades venen de com ens aixequem dels cops i les caigudes. Celebra el camí, el fet de seguir endavant, perseverar.

    Per ser diversa necessites poder canviar-te d’ulleres, incloure altres punts de vista, i sentir altres maneres de veure les coses, enriqueix les possibilitats, i inclús el que pots oferir com a solució d’un problema. Moltes vegades no has d’entendre, sinó acceptar.

    Per ser empàtica requereix connectar amb la història, inclusivament la pròpia, quantes vegades ens destrossem sense tenir en compte la situació en la qual estem vivint. Demana el màxim d’avui, no el d’ahir o el de demà.

    Amb això vull dir-vos que mirant el lideratge com una perspectiva més vulnerable ens fa més accessibles, ens connecta, comprene’m i som més compreses, augmenta l’intel·ligència emocional, l’empatia i ens fa més humans, més reals.

    LÍDERS COM REFERENTS

    Brene Brown: Investigadora sobre temes de vulnerabilitat i autenticitat. Parla sobre com les històries que investigava començaven amb vergonya o por, i al final els hi permetia connectar-se amb els altres, ser més realistes.

    Sheryl Sandberg: Que va ser la directora operativa de Facebook. Després de la pèrdua del seu marit i el procés de dol que va tenir que afrontar, es va animar a compartir la seva pena i avui és un referent en aquests temes. Creadora de Lean in que és una comunitat global que fomenta el lideratge de les dones i la inclusió al lloc de treball.

    Malala Yousafzai: Una activista pakistanesa que lluita per l’educació de la dona a arran de patir aquests drets en el seu país d’origen, va estudiar advocacia i gairebé l’assassinen en un atemptat. Actualment, des de la seva fundació lluita pels drets de la dona.

    SENSE:

    -Sense tolerància al fracàs no hi ha innovació. No ens podem reinventar si no ens permetem provar i equivoca’ns.

    -Sense feedback no hi ha construcció conjunta. Què podem esperar si només tenim una sola forma de veure les coses?

    – Sense incomoditat no hi ha autenticitat. Ser únic implica no seguir al cerumen, no seguir a la resta sol per ser acceptats, que al final no ho som, perquè accepten allò que pretenem ser, no el que realment som.

    -Sense valentia no hi ha vulnerabilitat, perquè s’ha de tenir coratge a ser vulnerable i des de quan el coratge ens fa dèbils?

    -Sense vulnerabilitat, no hi ha creativitat. No podem crear si només ens adaptem sense permetre’ns ser autèntics.

    PER MÉS:

    Per més dir “no ho sé”…

    Per més acceptar els errors per créixer.

    Per més sortir de la comoditat per fer alguna cosa nova.

    Per més compartir el fracàs per empatitzar.

    Per més dissidències per trobar la nostra veritat.

    Per més vulnerabilitat per ser autèntic.

    Per més delegar per conquistar.

    LA REGLA DELS 3 NOS:

    Quan hi ha massa per fer, NO tinguis por;

    Quan no hi ha res a fer, NO t’amoïnis;

    i NO opinis sobre el que està bé i el que està malament.

    TANCAMENT

    La vulnerabilitat ens permet connectar-nos més amb nosaltres mateixos i també establir connexions amb els altres, com un pont. Enforteix els nostres llaços, fomenta la confiança, ens empodera al ser més autèntics amb els nostres valors i amb el que sentim,

    La vulnerabilitat és com un acte de coratge. Així que us animo a dir no sé, a cometre errors per enriquir-nos, a mostrar la nostra autenticitat, a ser humans i més assolibles i menys perfil Instagram.

    Continuem liderant des del cor i canviant el món que ens rodeja.

    “Connectar amb la presència es confiar en la vida”

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.