Vés al contingut

Apoderament femení a través de l’art

    Jimena Uribe

    Artista, titellaire, arquitecta i somiadora de professió.

    A FestivÀnima, el meu projecte, i dins de l’àmbit educatiu i del lleure, dissenyo i dinamitzo activitats, tallers i jocs amb l’objectiu de millorar i desenvolupar competències claus cap a una convivència amable i sostenible; també dissenyo i construeixo escenografia i teatres de guinyol artesanals, sempre amb el Teatre de Titelles com a font d’inspiració.

    Contacta-la aquí: https://www.linkedin.com/in/jimenauribefestivanima/

    Coneix més sobre ella i el seu projecte en aquesta entrevista: 

    Jimena, parla’ns de tu i de la teva experiència professional prèvia al teu projecte. 

    Sóc arquitecta, escenògrafa de titelles, i mestra de tallers creatius. Tinc dos fills de 25 i 23 anys. Vaig arribar amb ells a Catalunya a l’octubre de 2008. Vivia a Bogotà, Colòmbia i allà manejava a la meva casa un petit negoci de manufactura de teatres de guinyol de fusta. La idea de negoci era oferir una joguina artística per a ús familiar relacionat amb teatre i titelles, que a més del seu potencial lúdic servís com a eina de comunicació i expressió creativa, que s’adaptés als gustos de cada família i pogués créixer i modificar-se amb peces col·leccionables. 

    En total treballàvem directa i indirectament 10 a 12 persones entre fusters, il·lustradors i montadors, preparant les temporades de vendes i 4 persones tot l’any. Participava anualment en 3 fires grans (Nadal, festival de teatre i fira del llibre de Bogotà), en altres fires petites de col·legis. Treballava també com a professora d’activitats extracurriculars relacionades amb il·lustració, titelles i papiroflèxia en el col·legi suís de Bogotà. Abans de venir ja havia fet contacte amb la botiga del Liceu de Barcelona i tenia exposats 2 teatres. 

    A l’arribar a Catalunya em vaig dedicar a muntar de nou el negoci, comptava amb la col·laboració d’una familiar que em va permetre instal·lar el meu taller en una habitació del seu habitatge, vaig fer una inversió de 2.500€ a 3.000€ i participava regularment a la Fira de Reis de Gran Via, a la Fira de Titelles de Lleida. Vaig poder veure que per al públic de les fires els models que a Colòmbia tenien molt d’èxit, tenien poca sortida i vaig dissenyar models més econòmics i senzills de fabricar i vaig adaptar els personatges i decorats a les històries tradicionals. També veient que dequeia la qualitat dels productes exposats en les fires, vaig buscar un altre tipus de fires, botigues especialitzades i punts de distribució (Fira d’Artesans de Nadal de Sarrià, Fira d’Artesania del CCAM, Arlequí Màscares, etc.).

    Explica’ns sobre el teu negoci, en què consisteix i com va néixer la idea.

    La idea de negoci actual és oferir tallers i joguines relacionades amb el teatre de titelles. Els tallers com un servei i els teatres per a ser utilitzats (en lloguer) en un entorn ESCOLAR/INSTITUCIONAL/familiar, com a eina lúdica de comunicació i expressió creativa. Les entitats (escoles, centres culturals, hospitals, centres geriàtrics, etc. ) podran triar entre un llistat de tallers i/o podran llogar els teatres d’acord amb les seves necessitats temàtiques, festivitats tradicionals al llarg de l’any, o altres temes d’interès específic (gènere, salut, drets humans, sostenibilitat, solidaritat, etc.) Aquesta idea que ara tinc en procés, resulta com un segon intent d’adaptació del meu negoci original a les característiques de la societat catalana/espanyola, a la meva formació recent, i a les condicions econòmiques que s’han donat en aquests últims anys.

    De quina manera va col·laborar Dones pel Futur en el teu projecte d’emprenedoria?

    Dones pel Futur m’ha acompanyat de diverses maneres, enfortint la meva autoestima, millorant la meva capacitat de continuar intentant-ho, i posant al meu abast eines cada vegada més precises per a plantejar-se i aconseguir objectius concrets. També m’aporta una xarxa femenina de suport mutu i de contactes molt valuosa que ens omple d’energia.

    Com creus que el teu projecte aporta en l’apoderament femení?

    El meu projecte té ingredients lúdics, educatius, de comunicació, i d’expressió artística i pot constituir un espai d’intercanvi d’idees i de divulgació del femení

    Què li recomanaries a aquelles dones que desitgin emprendre un negoci? 

    Que s’informin, es cuidin i enforteixin, que treballin organitzadament pas a pas i que s’envoltin d’altres dones que estiguin en processos similars. Que es posin en contacte amb Dones pel Futur.