Vés al contingut

Dones amb categoria

  A Dones pel Futur us volem informar d’una iniciativa que té com a objectiu fer visibles les dones a la viquièdia catalana.

  “Dones amb categoria”intenta mostrar una anomalia de la nostra Viquipèdia, que, a diferència d’altres, com la francesa, l’anglesa o l’espanyola, no permet que les dones estiguin indexades en categories específiques –llevat d’unes poques excepcions– que facin possible localitzar-les per professió o condició. Fins al punt que arriba de vegades a situacions tan ridícules com indexar Ona Carbonell en la categoria “nedadors sincronitzats”, Florence Nightingale en les categories “infermers britànics” i “feministes anglesos”, o Alexandra Timoixenko en la categoria “gimnastes rítmics”. (Les categories es poden veure, en la majoria de navegadors, al final de cada article.)

  Si voleu buscar bioquímiques, escriptores, dones arquitectes, compositores, advocades, actrius, locutores… a la Viquipèdia, no en busqueu la categoria corresponent, perquè no l’hi trobareu. De manera que els esforços que s’estan fent per ampliar el nombre d’articles sobre dones en les wikimaratons del Dia Internacional de la Dona i d’altres al llarg de l’any no es tradueixen en una major visibilitat, que sí que tindrien si hi hagués categories específiques de dones, com tenen altres llengües. Especialment ben resolt ho tenen les viquipèdies en francès i en anglès.

  Aquest 2021, es commemora el 20è aniversari de la Viquipèdia catalana, una de les primeres que hi va haver. Seria un bon moment perquè el món viquipedista català reflexionés i rectifiqués aquesta anomalia que manté les dones invisibilitzades en un àmbit on encara predominen els homes i on a algunes dones que també hi participen sembla que no els importi que més de la meitat de la humanitat, de la qual elles formen part, continuï invisibilitzada. La Viquipèdia, una entitat del segle XXI, no pot regir-se per criteris més propis del segle XX o del segle XIX.

  Per tot això i per aconseguir una major visibilitat de la dona a la nostra societat, us convidem a que doneu suport, com ja hem fet a Dones pel Futur. i que llegiu la carta oberta a la comunitat viquipedista catalana que us enllacem.

  Carta “Dones amb Categoria” hi vull donar el meu suport

  Més informació que ha publicat la premsa sobre aquesta campanya: