Vés al contingut

Albert Colomer, director de Reempresa: “Reemprendre és set vegades més fàcil que emprendre”

  Dones pel Futur ha signat recentment un conveni de col·laboració amb CECOT pel programa Reempresa. Les xifres avalen l’èxit d’aquest nou model d’emprenedoria, que posa en contacte potencials persones compradores amb persones que volen vendre el seu negoci: des del 2011 Reempresa ha aconseguit salvaguardar més de 1.750 empreses catalanes, fet que es tradueix en més de 5.000 llocs de feina salvaguardats. De totes les empreses traspassades, més d’un 90%  continuen existint avui en dia.

   

  Hem entrevistat el fundador i director del Centre de Reempresa de Catalunya, Albert Colomer, perquè ens expliqui com funciona el programa i com pot beneficiar les usuàries i col·laboradores de Dones pel Futur.

  Què és i com funciona Reempresa?

  Reempresa és el mercat de compra-venda de petites empreses de Catalunya. És un espai en el qual, assessorada per tècnics, una persona reemprenedora pot trobar l’empresa dels seus somnis, una empresa que funcioni, i  pot comprar-la i posar-se d’acord amb el cedent per fer que aquesta empresa tingui una segona via. I la persona que, per algun motiu no econòmic (no perquè l’empresa va malament, sinó perquè es jubila o perquè vol canviar de residència, per exemple), vol vendre la seva empresa, també troba un lloc on hi ha milers de reemprenedors disposats a comprar-la.

  Quins requisits hi ha per participar-hi?

  Per comprar una empresa: inscriure’s. Fem un perfil professional de la persona reemprenedora, i analitzem quin tipus d’empresa vol, quines habilitats té per aquesta empresa, quina capacitat adquisitiva té. Aquesta persona s’ha de posar a disposició d’utilitzar tots els mecanismes que tenim perquè la puguem ajudar a comprar l’empresa.

  I si és una persona cedent: tenir una empresa, voler-se-la vendre, que aquesta empresa funcioni, i subministrar tota la informació necessària perquè nosaltres puguem oferir-la als reemprenedors que tenim.

  Quins avantatges té participar-hi?

  És set vegades més fàcil comprar una empresa que començar-la des de zero, per tant, reemprendre és set vegades més fàcil que emprendre. Si tens una iniciativa empresarial sense una idea concreta, pots comprar una empresa que està funcionant i que ja té proveïdors, clients, permisos, el talent a dintre, els treballadors i treballadores… perquè ha estat funcionant durant uns quants anys.

  Quins avantatges tindrà, per a les sòcies de DxF, que s’hagi signat aquest conveni?

  Les sòcies tenen les portes obertes a 70 punts d’atenció als quals es poden adreçar tant per comprar una empresa com per vendre-la. El conveni ens permet fer aquesta difusió i que tothom sàpiga que hi ha una altra via d’emprenedoria, que és comprant una empresa. La signatura d’aquest conveni ens permet tenir aquesta relació directa i la derivació a serveis professionals d’atenció, que evidentment no tindran cap cost per a la persona usuària.

  Quins avantatges té per Reempresa?

  Ens permet arribar a un col·lectiu tan important com el de les dones emprenedores, directives i empresàries, que és evident que en el seu camí de creixement professional i empresarial poden estar considerant bé comprar una empresa per créixer, bé iniciar la seva activitat comprant una empresa, o bé vendre la seva empresa. Els tres àmbits són tres àmbits propis de l’associació, i per tant estem molt contents de tenir-hi relació.

  Quins sectors són els que més s’ofereixen o els que tenen més demanda?

  Hi ha tota mena d’empreses. Tenim un 30% de comerç, com té Catalunya. I tenim molta indústria. Quan vols crear una empresa és molt més difícil crear una indústria, en canvi si la voluntat és comprar-la (quan ja funciona i ja té el seu procés industrial, que permet que les coses es desenvolupin correctament), és molt més interessant.

  Com es posen en contacte potencials persones compradores i venedores?

  Tenim una base de dades amb potencials compradors i compradores, i cedents. A la persona usuària, un sistema informatitzat li va proposant setmanalment per correu electrònic empreses a comprar, i a la persona venedora li va proposant persones que li poden comprar. En el moment en què alguna li interessa, un dels tècnics organitza una trobada. En el moment en què es troben, ells mateixos autoritzen el sistema a compartir tota la informació necessària per fer el procés de compra-venda. És transparent i confidencial, i no té intermediaris, és a dir, no hi ha ningú que tingui la voluntat de fer pujar o baixar l’empresa, sinó que el que hi ha són uns mitjancers, els tècnics, que ajuden a valorar i a desenvolupar tot el procés fins que aquesta persona compra o ven l’empresa.

  Amb quant de temps s’acostuma a trobar relleu?

  L’empresa que ha estat més temps a la nostra base de dades hi ha estat 4 anys. Com més temps hi dediquis, i més planificat estiguis, més garantia d’èxit tens. És un procés que voluntàriament fem que sigui llarg, de mesos, durant els quals hi ha algunes trobades, en les quals la persona compradora i la persona cedent van acostant posicions i negociant. També volem que després del procés de compra-venda hi hagi un acompanyament, un mentoratge, entre qui ven l’empresa, i qui la compra: l’acompanya, li presenta els clients i els proveïdors, li explica com funciona la plantilla, etc. Tota aquesta fase ens assegura un índex de supervivència de les empreses venudes de més del 90%, que gairebé duplica l’índex de les empreses que es creen de nou.

  Com pot ajudar específicament a les dones? 

  El procés de Reempresa afegeix un valor adicional d’èxit. En la creació d’empreses hi ha mecanismes d’alt risc, per tant, si t’enfrontes amb un sistema de reemprenedoria, t’estalvies aquest procés d’alt risc que és la creació de l’empresa, i passes per un camí que és més segur, i que té més del 90% de possibilitats de supervivència. Comprant una empresa que ja existeix estàs garantint aquesta possibilitat de desenvolupament empresarial i personal de les dones emprenedores.

  Quin percentatge de dones hi participen actualment?

  El volum de dones, respecte d’homes, que han comprat una empresa és del 37%. Quan parlem de dones emprenedores, estan entre 25 i 27%, vol dir que tenim més dones reemprenedores que no pas emprenedores. Això és un gran avantatge. Un dels objectius d’aquest conveni és que entre tots i totes, ho puguem fer créixer encara més.

  Trobareu més informació de Reempresa a la seva web: www.reempresa.org.